Halaman

Rabu, 21 Oktober 2015








17 Petua Halau Tikus Paling Berkesan. 


Dipetik dari : DETIK DAILY


Tikus adalah salah satu agen penyakit dan perosak kebanyakkan suri rumah menghadapinya. Bukan itu sahaja, malah melihatnya juga sudah menggelikan. Jadi bagaimanakah caranya untuk menghalau haiwan perosak ini? Silap hari bulan kalau tidak dicegah boleh membawa maut.

1. Daun Pandan 
Daun pandan bertindak sebagai agen pewangi semula jadi untuk kediaman anda. Tikus juga tidak menyukai daun pandan. Selain itu juga, anda boleh jimat dengan tidak membeli pewangi kediaman yang mahal.

2. Daun Semambu
Letakkan daun semambu di laluan tikus. Ianya juga boleh merawat demam.

3. Daun Durian Belanda
Caranya letakkan beberapa helai daun di tempat yang selalu dilalui tikus atau sarang tikus. Gantikan daun itu selepas 2 atau 3 hari sekali di tempat yang sering menjadi laluan tikus. Letakkan juga di dalam almari pakaian. Insya-Allah, tikus tidak akan datang lagi.

4. Jering
Letak jering dengan tangkai-tangkainya sekali dekat dapur. Biarkan di dapur sampai kering.

5. Serbuk Lada Hitam
Taburkan serbuk lada hitam di tempat ada tikus atau laluan tikus itu.

6. Buah Pong-Pong
 Buah Pong-Pong juga boleh digunakan untuk menghalau tikus. Letakkan pada kawasan yang disyaki ada tikus. Insya-Allah tikus tidak akan datang lagi. Bagi yang pertama kali dengar nama buah Pong-Pong, boleh dapatkan maklumat lanjut dari Wikipedia. Amaran: Buah Pong-Pong adalah beracun. Jangan dimakan.

7. Buah Mengkudu
Ambil dua atau tiga biji buah mengkudu. Potong mengkudu itu menjadi beberapa bahagian. Letakkan ia di dalam mangkuk di kawasan yang sering dilalui tikus. Bau buah mengkudu yang menyengat dapat menghalau tikus.

8. Minyak Pudina 
Sapukan minyak pudina pada kain dan letakkan pada di tempat yang sering menjadi laluan tikus. Insya-Allah tikus tidak akan datang lagi kerana tikus tidak menyukai bau pudina.

9. Kapur Barus
Hancurkan beberapa kapur barus (kasar-kasar), kemudian taburkan di kawasan yang menjadi ‘lubuk’ tikus itu. Cara ini cukup efektif kerana tikus sememangnya tidak suka dengan bau kapur barus yang cukup menyengat.

Cuma petua halau tikus menggunakan kapur barus agak tidak sesuai bagi yang ada anak kecil. Takut anak-anak ingat itu adalah gula-gula!

10. Cat Badan Tikus
Tangkap seekor tikus, kemudian lumurkan badannya dengan cat berwarna terang seperti warna merah, kemudian lepaskan. Tikus tersebut tidak akan datang lagi, malah turut membuatkan tikus-tikus lain berasa takut untuk mengganggu kediaman anda.

11. Kulit Durian
 Letakan beberapa potongan kulit durian tersebut di tempat-tempat yang selalu dilalui oleh tikus. Bau kulit durian yang menusuk hidung dan berduri pastinya akan membuatkan tikus gerun untuk datang ke rumah anda.

12. Bela Kucing 
Petua halau tikus ini hanyalah untuk orang yang sukakan kucing. Peliharalah kucing di rumah anda, pastinya tikus akan takut untuk datang ke rumah anda. Kucing adalah musuh utama tikus. Cuma jangan bela kucing mahal yang cuma pandai tengok tikus lalu sahaja.

13. Buah Kepompong
Letakkan beberapa biji buah kepompong muda atau masak di sarang tikus.

14. Perangkap TikusLetakkan perangkap tikus (perangkap jaring atau gam tikus) di laluan yang sering dilalui tikus.

15. Tutup Semua Laluan Masuk Tikus
Tutup semua laluan yang membolehkan tikus masuk ke rumah. Pasangkan jaring atau tutup terus laluan masuk. Jangan sampai ada sedikit ruang kerana tikus boleh melepasi ruang sempit itu.

16. Guna Serai Wangi
Petua halau tikus yang terakhir ialah dengan menggunakan serai wangi. Ada banyak produk serai wangi di pasaran dalam bentuk semburan. Ia efektif bukan sahaja untuk tikus, malah untuk haiwan perosak dan serangga yang lain.

17. Lantik syarikat pengendali haiwan perosak (pest control)
Kalau ada modal lebih, cari penyedia servis yang benar-benar berkebolehan membantu kita menyelesaikan masalah ini. Ada jenis orang yang geli untuk pegang tikus mati. Maka, syarikat seperti ini boleh membantu.

Jika ragu-ragu, rujuk portal rasmi Kementerian Pertanian Malaysia untuk senarai syarikat pengendali haiwan dan makhluk perosak yang berdaftar.

Akhir kata

Demikian beberapa tips atau petua halau tikus dari kami. Selain itu juga, kebersihan rumah juga perlu dijaga kerana sisa-sisa makanan boleh mengundang tikus. Sentiasa membuang sampah pada waktu awal pagi dan malam supaya tikus tidak mencari sisa makanan di dalam rumah.

Sentiasalah mengawasi tahap kebersihan di sekitar kawasan perumahan, dan penduduk boleh bekerjasama untuk bergotong-royong membersihkan kawasan perumahan. Akhir kata, kebersihan menjamin kesihatan.


Ahad, 20 September 2015









Berikut adalah langkah-langkah menanam kacang panjang yang boleh diikuti sebagai panduan para pembaca diluar sana yang masih samar bagaimana menanam benih kacang panjang. 

Artikel ini hanya membincangkan dari ruang lingkup sebagai hobi atau suka-suka sahaja terutamanya mereka yang suka berkebun di halaman rumah dan tidak menekankan penanaman secara komersil. 

Sekiranya pembaca inginkan panduan menanam kacang panjang secara komersil bolehlah mendapatkan khidmat nasihat dari jabatan pertanian yang berdekatan atau mencari bahan bacaan selanjutnya di internet. Kacang panjang merupakan tanaman yang boleh beradaptasi pada iklim setempat di mana boleh ditanam sepanjang musim bagi di negara kita.

Terdapat dua kaedah yang boleh digunapakai untuk menanam kacang panjang. Bagi keluasan tanah yang terhad bolehlah menanam benih kacang panjang dalam pasu atau kontena yang sesuai. Manakala kaedah kedua pula adalah menanam pada batas yang disediakan. Kes sebegini berlaku kepada kawasan tanah atau halaman rumah yang luas. tetapi antara kaedah ini, kaedah kedua adalah yang paling produktif dan lumayan hasilnya.

Pertama-tama sekali pembaca hendaklah memilih variati kacang panjang yang hendak ditanam terlebih dahulu. Pergilah ke nusery-nusery berhampiran atau kedai-kedai pertanian dan bertanyalah benih kacang panjang yang sesuai ditanam di tempat anda.

Seterusnya pembaca haruslah menyediakan kawasan penanaman yang sesuai, pilih tempat yang tidak terlindung dengan cahaya matahari. Makluman kepada pembaca, kacang panjang memerlukan cahaya matahari yang cukup untuk tumbuhbesaran yang baik lebih kurang 6 jam atau lebih. Lebih dari 6 jam lebih baik sebenarnya. 

Jika tidak pokok kacang panjang tidak membesar seperti yang dikehendaki, ketot dan terbantut serta penghasilan buah kurang. Kacang panjang menyukai suhu panas di antara 15 hingga 24 darjah Celsius bagi pertumbuhan yang optimum dan juga curahan hujan di antara 800 hingga 1500 ml setahun. 

Untuk hasil yang baik, buatlah batas untuk menanam kacang panjang. Tidak kiralah ia saiz besar atau kecil kerana kita bukannya menjual hasilnya jadi batas yang disiapkan itu sekurang-kurangnya mampu mengelak dari takungan air dan memudahkan akar kacang panjang bergerak dengan baik. 

 Oleh yang demikian batas harus digembur kira-kira 15 cm hingga 22 cm, benda asing seperti akar, rumput kering, daun kering dan sebagainya keluarkan atau buang. Untuk hasil yang lebih baik gaul tanah yang digembur tersebut kepada kompos atau tinja binatang lebih kurang 20 kg mengikut saiz batas yang anda buat. Gunakan tinja binatang yang telah reput sepenuhnya seperti tahi ayam atau lembu. 

Bagi mereka yang ingin menanam kacang panjang dalam pasu, kontena sederhana besar atau polibag sederhana besar perlu mencampurkan tanah yang digunakan dengan kompos dan pasir sungai. Gaul hingga sebati dan campuran dengan nisbah 2:1:1 itu hendaklah diisi ke dalam pasu atau polibag yang digunakan oleh pembaca.

Benih kacang panjang biasanya di tanam terus ke tempat atau batas penanaman, ia tidak perlu disemai terlebih dahulu. Bagi mereka yang memilih menanam di atas batas tanam 2 hingga 3 biji selubang dengan jarak lubang antara 2 kaki (60 cm) dengan 1 1/2 inci ke dalam tanah atau mengikut kehendak masing-masing. Hanya saja janganlah terlalu rapat lubang untuk menanam. 

Oleh kerana kita menanam kacang panjang untuk kegunaan sendiri maka tidak perlu mencabut anak pokok kacang panjang tersebut kerana ia boleh mengeluarkan hasil dengan baik. Tanomkinotuan menanam 3 biji selubang dan tidak ada masalah kecuali anda menanam secara komersil (secara ladang) maka ikutilah panduan menanam kacang panjang yang disarankan oleh jabatan pertanian. 

Bagi mereka yang memilih menanam di dalam pasu atau polibag pula tanam 2 biji benih dengan kedalaman 1 inci ke dalam tanah pasu. Siram pasu tersebut dengan air yang mencukupi.

Kacang panjang adalah tumbuhan menjalar, maka dengan itu perlu sediakan kayu penyokong atau kayu junjung untuk membolehkan pokok kacang panjang memanjat dengan baik. Kayu penyokong haruslah tidak terlalu kecil dan juga tidak terlalu besar. Pilih kayu penyokong yang sesuai dan sederhana. Banyak cara untuk menyediakan kayu penyokong ini antaranya:

1. Tanam kayu penyokong satu kaki ke dalam tanah pada setiap pokok kacang panjang, sekiranya anda mempunyai 6 pokok kacang panjang dalam satu batas maka anda memerlukan 6 batang kayu penyokong. Kaedah ini tidak memerlukan tali rafia kerana meyokong itu memadai untuk pokok kacan panjang memanjat. kelemahan cara ini ialah menggunakan tenaga lebih untuk mencari kayu penyokong dan bahan yang sukar dicari atau didapati.

2. Kaedah kedua pula ialah menggunakan tiga kayu penyokong dengan menanam kayu tersebut sedalam 1 kaki ke tanah pada kedua hujung batas (satu kayu untuk setiap hujung batas) dan satu batang kayu penyokong lagi ditanam di tengah batas. 

Seterusnya perlukan dua batang kayu untuk diikat di atas pada setiap kayu yang ditanam tadi secara menelentang. Ini bertujuan agar pokok kacang panjang boleh menjalar di atas tanpa jatuh ke bawah. Sediakan tali rapia untuk dijadikan penyokong atau junjung.

Siram anak pokok kacang panjang dua kali sehari dan tidak perlu ketika hujan. Kekurangan air pada batas atau tanah dalam pasu memungkinkan makanan tidak dapat diserap dengan baik oleh akar pokok kacang panjang. 

Mengenai pembajaan pula. Terdapat dua cara yang boleh dipilih. Pertama menggunakan baja NPK kimia di mana pembajaana boleh dilakukan pada minggu kedua, keempat dan ketujuh pada pokok kacang panjang. 

Kaedah pembajaan baja kimia pada minggu kedua ialah dengan menabur baja subur (berwarna merah) ke sekeliling batang pokok, pastikan ianya tidak terkena batang pokok kacang panjang kerana ia boleh terbakar. 

Minggu keempat pula adalah campuran baja subur (warna merah) dan baja buah (warna putih) dan minggu ketujuh pula juga campuran baja subur dan baja putih. Jangan bubuh baja kimia/urea terlalu banyak pada batas. 

Bagi yang menggunakan baja organik tabur baja itu disekeliling pokok kacang panjang selang dua minggu. Minggu keempat tabur baja subur organik dan baja buah organik dan lalukan aktiviti pembajaan ini selang dua-dua minggu. 
Jangan bubuh terlalu banyak baja yang mempunyai sumber nitrogen yang tinggi pada pokok kacang panjang. Ini hanya merimbunkan daunnya tetapi hasil buahnya kurang atau lansung tidak berbuah.

Merumput adalah aktiviti wajib dilakukan oleh pekebun atau pengemar berkebun di mana cabut semua rumput rumpai yang tidak dikehendaki pada batas agar persaingan mendapatkan makanan dapat dikurangkan.

Kawalan perosak dan serangga adalah melihat gejala-gejala penyakit yang melanda pokok kacang panjang. Apid adalah perosak yang sering menyerang pokok ini. Untuk memusnahkannya harus sembur dengan air sabun buatan sendiri (secara alami) atau sembur racun yang terpilih (tidak digalakkan sekiranya tanaman itu untuk kegunaan sendiri). Antara penyakit yang sering menyerang pokok kacang panjang ialah:

1. apid hitam dan apid putih
2. Daun terbakar disebabkan oleh virus daun
3. Pengorek akar
4. daun berkarat disebabkan oleh virus

Hasil boleh dituai selepas 6 minggu selepas menanam. Tuai buah kacang panjang sebelum biji terbunjul. Buah kacang panjang akan sentiasa berbuah selagi hayatnya masih baik atau tanpa serangan perosak. Untuk semaian benih kacang panjang pada masa akan datang, jangan lupa mengutip buah yang sudah tua/matang untuk mendapatkan benihnya. Dengan cara ini pembaca tidak perlu lagi membeli benih kacang panjang untuk tanaman musim yang seterusnya.

Kadang-kadang tanomkinotuan tidak membuat batas bilamana menanam benih kacang panjang kerana kacang panjang sangat mudah tumbuh. Walau bagaimanapun tanah yang digunakan adalah gembur dan kaya dengan nutrient semulajadi. Gambar di bawah menceritakan segalanya.



Selamat bertani dan menuai hasil...


Info lanjutan:

Bahasa Melayu: Kacang panjang
Bahasa Kadazandusun: balatung
Bahasa English: long bean, yard long bean, asparagus bean, Chinese long bean, garter bean, snake bean
Nama saintifik: Vigna sinensis

Khamis, 11 Jun 2015

Bagaimana Mahu Dapatkan Telur Separuh Masak Yang Sempurna


Masa kanak-kanak dahulu, ibu kami selalu masak telur separuh masak makan dengan nasi lemak. Masa kanak-kanak semua nampak mudah sehinggalah menjengah dewasa, baru kami tahu rupanya ada rahsia tertentu untuk dapatkan telur separuh masak yang terbaik.

Kali ini kami mahu kongsikan bersama anda bagaimana cara-cara untuk mendapatkan telur separuh masak atau telur rebus sempurna. Bagi membuktikan perkara ini betul, kami telah lakukan sendiri megikut kiraan masa yang sebenar.

Mula-mula, beli telur ayam sebanyak mana yang anda mahu.

5

Kemudian jangan lupa bersihkan dulu telur ayam tersebut ya. Kebersihan untuk anak-anak kita makan penting ya makcik, akak di rumah (baca dalam nada suara Chef Wan)

3

Bila sudah basuh, maka kita kena tentukan sama ada kita nak makan telur separuh masak atau mahu makan telur rebus sepenuhnya yang selalu makan dengan nasi lemak rendang itu.

Keadaan telur ayam direbus berbeza masa akan menghasilkan tekstur dalam telur yang berbeza. Tengok, kami ajar rebus macam ajar kelas Sains. Jika anda rebus telur dua minit, telur akan jadi macam ini

8

Siap boleh cicah lagi dengan serunding cheese roll kami

2

Jika anda masak dalam masa 4 minit sehingga 4 minit setengah, dapat telur yang macam ini, putih dia sudah cantik dan kuning dia masih lagi belum masak sepenuhnya. Lazat dah jika dapat yang ini pun.

10

Kami suka telur yang sudah masak sebegini, makan dengan sedikit kicap manis

9

Manakala jika anda masak dalam masa 8 minit, anda akan dapat telur ayam yang sudah masak sepenuhnya belaka. Sesuai untuk bagi orang masa kenduri kahwin

7

Telur ayam yang sudah masak sepenuhnya begini juga sesuai untuk dijadikan bahan dalam masak merah

1

Kami kongsikan dan terangkan kepada anda, antara kaitan masa dan juga tahap kemasakan telur dalam gambar di bawah ini.

Cara yang kami gunakan ini ialah dengan mendidihkan air sehingga menggelegak di dalam periuk.

Kemudian, matikan api dan masukkan telur (set masa untuk dapatkan tekstur telur ayam kegemaran anda).
Tidak perlu tutup periuk. Malah periuk juga boleh dialihkan daripada dapur. Cara ini sesuai bagi mereka yang ada banyak kerja di dapur kerana tidak perlu menjaga api setiap masa.

4

2 minit
Putih telur belum lagi membentuk dan kuningnya masih mentah
4 minit
Putih telur sudah masak, tetapi kuningnya masih melekit-lekit
6 minit
Putih telur sudah masak, tetapi bahagian tengah kuningnya masih belum masak sehabisnya
8 minit
Putih dan kuning telur sudah masak, tapi kuning telur masih lagi lembut
10 minit
Okay, sudah masak sepenuhnya dan boleh berhenti gosip sementara tunggu telur ayam masak tadi

Selepas selesai masak, jika anda ingin kupas telur yang sudah rebus sepenuhnya tadi, ambil dan letakkan di dalam air sejuk untuk memudahkan proses tanggal kulit atau mak kita lebih suka panggil – “eh angah, tolong mak kopek telur ayam ni boleh” – saranan kami, pecahkan dari bahagian bawah dahulu

12

Bila sudah pecahkan dari bawah (bahagian bawah telur ayam ialah bahagian yang gemuk, bukan yang runcing itu)

11

Tetapi kupaslah macam mana pun, janji boleh makan. Biasanya kami kupas jadi cacat teruk telur. Bukan apa, jika molek-molek masak cantik, nanti ke dalam perut juga perginya.

6

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Merebus Telur


Perbezaan Suhu
Telur yang baru dikeluarkan daripada peti sejuk mengambil masa sedikit lama untuk masak.

Saiz Telur
Lagi besar saiz telur ayam tersebut maka lagi lama masa diambil untuk memasak

Kuantiti Air Menentukan Masa Merebus
Lagi banyak air, lagi pantas ia akan mengambil masa untuk merebus (berbeza mengikut jumlah telur) dan jika terlalu sedikit air, suhu air pula akan cepat jatuh maka akan menghasilkan telur yang tidak masak.
Kami biasa buat, letak air banyak sikit dari permukaan telur. Kiranya telur akan tenggelam sedikit lebih kurang 1 sentimeter (betulkan kami jika salah bab sukatan air ini).

Kesimpulannya ketika melakukan eksperimen memasak telur rebus ini, kita akan belajar daripada sukatan air sehinggalah masa rebusan yang tepat. Yang bab saiz telur itu memang ada kesan juga. Apa-apa pun, kami sangat mengalu-alukan perkongsian anda semua bagi mendapatkan hasil rebusan telur ayam yang sempurna.

Ini baru bab rebus telur, baru kami tahu betapa hebatnya ibu-ibu di atas dunia ini memasak. Nampak mudah pada luarannya tapi dari latihan rebus telur banyak kali jugalah kita akan belajar. Jom layan gambar apa yang anda boleh buat denga telur rebus orang kenduri kahwin bagi.

Telur masak merah makan sekali dengan kicap manis

telur4

Boleh juga masak kari atau gulai

telur2

Kami pantang jumpa nasi lemak rendang ada telur rebus

telur1

Jika anda gigih ingin tahu, cuba tanya mak cik jual nasi lemak bungkus, kami jamin dia ada tips yang lagi menarik



telur3

Sabtu, 9 Mei 2015

50 Khasiat Kunyit untuk Kecantikan dan Kesehatan

 


Ingatkah anda bahwa negri indonesia terkenal akan rempah rempahnya. Termasuk yang satu ini yaitu Kunyit, Kunyit merupakan salah satu bumbu dapur yang sangat sering sekali kita jumpai. Bahkan kumyit ini banyak sekali dipakai untuk memasak karena cita rasanya yang khas. Tapi taukah anda bahwa bumbu dapur yang terkadang sering disepelekan merupakan tanaman yang bisa dijadikan sebagai obat penyakit? bahkan bisa membantu mempercantik diiri anda.

Kunyit biasanya dijadikan bumbu opor ayam, tumpeng, nasi kuning, jamu. Bahkan dizaman yang modern ini kunyit sudah dibuat menjadi prodak dalam kemasan yang siap diminum. Anda juga bisa mengkonsumsi kunyit ini dalam bentik jamu. Nah sekarang anda juga harus tau apa sih kunyit itu? Dan apa saja manfaatnya?.

Manfaat Kunyit

 

Manfaat kunyit untuk kulit
Rimpang Kunyit


Kunyit yang dikenal dalam bahasa latinnya sebagai Curcuma domestica, Vhal. Merupakan suku tumbuhan atau Familia dari Zingiberaceae merupakan tunbuhan atau rempah rempah yang berasal dari India. Kunyit ini memiliki nama panggilan yang berbeda ditiap daerah contohnya Saffron (inggris), Kurkuma (Belanda),Koneng (Sunda), Kunir (Jawa), Konyet (Madura).

Kunyit dapat tumbuh hampir diseluruh pulau jawa. Selain itu biasanya juga tumbuh liar disekitar semak semak hutan jati. Namun dengan banyaknya permntaan akan kebutuhan makanya kunyit sekarang banyak dibudidayakan menjadi tumbuhan terna.

Ciri - ciri Tumbuhan Kunyit

Ciri - ciri tumbuhan kunyit
Tumbuhan Kunyit
  • Bisa kita lihat daunnya mirip seperti daun pisang hanya saja ukurannya lebih kecil. Jadinya kaya tumbuhan jenis pisang - pisangan.
  • Daunnya berwarna hijau
  • Batang dan helaian daunnya berbentuk bulat telur
  • Luar kunyitnya berwarna coklat kejinggaan
  • dan dalamnya sendiri berwarna kuning, merah, jingga

 

Jenis - Jenis Kunyit


Khasiat Kunyit untuk Melembutkan kulit
Kunyit Kuning
1. Kunyit Kuning

Merupakan kunyit yang sering sekali dipergunakan dan mudah dijumpai. Kunyit ini pulalah yang biasa dijadikan sebagai bahan bumbu masakan untuk menambah rasa khas pada masakan. Contohnya saja kuning ini sering dipakai untuk membuat nasi kuning yang khas dan enak sekali rasanya.

2. Kunyit Putih

Obati Berbagai Penyakit dengan Kunyit Putih
Kunyit Putih
Kunyit putih ini umumnya memilki daging yang berwarna putih. Maka dari itulah sering disebut sebagai kunyit putih. Kunyit putih tidak termasuk kedalam keturunan curcumae karena memiliki warna yang putih. Maka dari itu ciri khasnya berwarna putih dan transparan. Kunyit putih sering juga disebut sebagai temu rapet atau temu putri.

3. Kunyit Merah
Mempercantik diri dengan bantuan kunyit merah
Kunyit Merah


Sebenarnya kunyit merah hampir sama dengan kunyit kuning hanya saja warnanya lenig kemerah merahan. Kunyit ini juga biasa dipakai sebagai bumbu dapur. dan dapat mengobati berbagai penyakit baik ringan ataupun berat.

4. Kunyit Hitam

Cara Cepat Awet Muda dengan Kunyit Hitam
Kunyit Hitam
Kunyit hitam merupakan salah satu tumbuhan yang sangat langka sekali sehingga sangat sulit untuk mencari saat ini. Kunyit ini sangat banyak sekali peminatnya karena bisa mengobati kista dan juga bisa membuat kita menjadi awet muda. Nah kunyit satu ini tuh biasanya sering dikait - kaitkan dengan hal mistik. Kunyit hitam pada dasarnya memiliki bentuk yang sama seperti kunyit pada umumnya hanya saja daginggnya berwarna biru kehitaman atau ungu kehitaman.

Kandungan dalam Kunyit

  • Minyak Atsiri 
  • Pati
  • Zat Pahit
  • Resim
  • Selulosa
  • Mineral
  • Kurkumin

Khasiat Kunyit Untuk Kesehatan

Kunyit memiliki banyak sekali khasiat untuk menjaga tubuh kita menjadi tetap sehat. Selain itu kunyit juga dipercaya bisa mengobati berbagai penyakit dari penyakit yang ringan hingga penyakit berat. ini dia beberapa penyakit yang bisa diobati dengan mengkonsumsi kunyit.
  1. Diabetes Mellitus
  2. Tifus
  3. Usus Buntu
  4. Disentri
  5. Sakit Keputihan
  6. Haid tidak lancar
  7. Perut mules pada saat haid
  8. Membantu memperlancar ASI
  9. Mampu membantu memperlancar saat persalinan
  10. Menyapih bayi
  11. Cangkrang (waterproken)
  12. Amandel
  13. Berak Lendir
  14. Morbili
  15. Sakit Perut
  16. Perut Mual
  17. Perut Mulas
  18. Perut Kembung
  19. Diare
  20. Maag
  21. Sembelit
  22. Susah untuk buang air besar
  23. Sakit Kepala
  24. Sariawan
  25. Mabuk Kendaraan
  26. Sakit karena gigi berlubang
  27. Penambah darah
  28. Membersihkan darah
  29. Menambah Nafsu Makan
  30. Eksim
  31. Mengobati bisul
  32. Mengobati borok atau koreng
  33. Mengobati bengkak karena disengant oleh serangga atau bulu ulat
  34. Kurap 
  35. Gatal - gatal

Khasiat Kunyit untuk Kecantikan

  1. Menghilangkan Noda bekas jerawat
  2. Membuat kulit menjadi lebis halus
  3. Bisa membuat kulit telihat lebih kencang dan awet muda
  4. Mengobati Jerawat
  5. Mengobati kulit berminyak karena bisa mengurangi produksi miyak berlebih pada kulit
  6. Menyamarkan kerutan
  7. Mencegah terjadinya penuaan dini
  8. Mengurangi bulu pada kulit
  9. Mengatasi Rambut Rontok
  10. Mengatasi rambut berketombe
  11. Membantu mengangkat sel - sel kulit mati
  12. Bisa menghaluskan kulit tumit dan siku
  13. Bisa dijadikan sebagai pewarna rambut yang alami
  14. Melembabkan kulit yang kering
  15. Membuat kulit gelap menjadi lebih cerah dan putih.

Sabtu, 17 Januari 2015


KHASIAT MINYAK ZAITON
 


 


 

Minyak Zaitun Boleh Mencegah Kanser, Serangan Jantung, Perut Buncit??

Amalkan gaya hidup sihat. tambahkan 2 sudu makan minyak zaitun dlm masakan berminyak, bersantan, berlemak/kolesterol tinggi (kambing, lembu, kerbau, udang etc). semua lemak akan menjadi sisa tanpa diserap ke dlm badan. juga boleh menghilangkan perut buncit, lemak2, masalah berat badan...

 

MINYAK ZAITUN BOLEH MENCEGAH KANSER, SERANGAN JANTUNG, PERUT BUNCIT?

 Sesuatu yang mengeluarkan cahaya yang terang apabila dibakar tanpa mengeluarkan asap adalah menakjubkan dan itulah hakikat kelebihan minyak zaitun.

Tumbuhan zaitun mempunyai ketinggian 3 meter, berdaun hijau terang dan berbuah ungu gelap. Menurut pengamal hadith, setelah taufan nooh melanda, tumbuhan zaitun adalah yang pertama kelihatan. 

Buah zaitun kaya dengan vitamin A, B1, B2, C, D, E, K dan besi. Buah yang terbaik untuk dimakan adalah daripada Greece, "Kalamata olive" berwarna ungu gelap, berbentuk buah badam dan bersaiz ½" ke 1". 

Ia dipek dan dipasarkan dalam minyak zaitun atau cuka. Buah2 untuk tujuan ini akan dipetik atau digugurkan tetapi dibiarkan matang untuk penghasilan minyak. Buah zaitun digred mengikut tahun ia diambil dari pokok, jenis dan saiz.

Kebanyakan minyak yang dikomersialkan diproses secara menghapus zat pemakanannya. Adalah penting untuk menggunakan minyak zaitun tulen daripada yang jernih di pasaran. 

Minyak zaitun yang tulen adalah ekstrak pertama buah zaitun tanpa penggunaan bahan kimia atau haba bagi mempastikan kadar asid yang rendah. Hanya minyak zaitun tulen mempunyai serangan terhadap penyakit. Ia bukan sahaja menyihatkan tetapi juga menambah perisa dalam masakan.

Minyak zaitun boleh digunakan untuk dalaman (kesihatan) juga luaran (kecantikan). Ia merupakan syarat utama untuk gaya hidup yang lebih sihat. Ia digunakan dalam pembuatan produk kecantikan kerana ciri2nya yang boleh melembutkan kulit. 

Ia merupakan minyak semulajadi yang terbaik dan pilihan utama untuk tumbesaran. Paras asid yang rendah memudahkan  penghadaman berbanding lemak lain. Vitamin E dalam minyak zaitun merendahkan kolesterol LDL, tekanan darah dan risiko sakit jantung koronari. Vitamin K pula menghalang darah dari melekit dan membeku. 

 Kesimpulannya, minyak zaitun tulen mengandungi perlindungan kesihatan, ia mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, arteriosklerosis dan pelbagai masalah akibat proses penuaan.

 Menurut ulamak Zahbi, minyak zaitun menguatkan rambut dan badan. Ia boleh digunakan sebagai tonik kepada masalah penuaan dan melambatkan prosesnya. Ia boleh juga digunakan untuk mengatasi masalah seksual. Minyak zaitun berkesan dalam mengatasi kes kebakaran dengan mencampurkannya dengan sedikit garam. Jeruk buah zaitun boleh mengatas masalah sembelit.

 Pengambilan lemak yang tinggi berserta minyak zaitun dapat mengurangkan risiko sakit jantung. Menurut Ibnu Al-Qayyim, minyak zaitun adalah peseri wajah. Ia menghalang berlakunya keracunan, mengawal proses penghadaman, mengilatkan rambut dan berkesan untuk bisul, ruam lampin, gatal2 dan ulser yang kronik. Menyapu minyak zaitun dengan sedikit garam pada gusi boleh melegakan penyakit gusi dan gigi.

 Menurut statistik, minyak zaitun merupakan ramuan utama makanan penduduk Mediterranean. Sakit jantung adalah akibat kematian yang tinggi di Amerika Syarikat. Kajian terkini ke atas minyak zaitun mendapati ia boleh mengurangkan risiko sakit jantung koronari dengan merendahkan kadar kolesterol dalam darah. 

Menurut kajian, risiko serangan jantung boleh dikurangkan dengan pengambilan minyak zaitun, penambahan sayuran dan pengurangan makanan tenusu. Kajian lain mendapati minyak zaitun mengurangkan lemak badan di bahagian perut. 

Risiko menghidapi sakit jantung berlaku lebih pada mereka yang mempunyai badan dan perut berbentuk epal. Kajian terhadap kolesterol LDL menunjukkan ia menjadi punca utama pembentukan arteriosklerosis. Ini akan menambahkan risiko sakit jantung koronari dan serangan jantung.

 Kajian yang dijalankan ke atas wanita oleh "Harvard School of Public Health" dan "Athens School of Public Health" mendapati amalan mengambil minyak zaitun lebih dari sekali sehari boleh mengurangkan 25% risiko menghidapi kanser payu dara. 

Kandungan Vitamin E yang tinggi dalam minyak zaitun telah menghalang kemusnahan sel yang menjadi punca kanser. Kajian yang diketuai oleh professor Miguel Gassull di Hospital Universiti "Germans Trias Pujol" di Barcelona, Sepanyol ternyata membuktikan minyak zaitun menghalang pembentukan kanser kolon. 

Kajian lain yang dijalankan di Universiti Oxford menambah bukti yang menunjukkan minyak zaitun berkesan dalam membantutkan kanser kolon. Dr Michael Goldacre dan sekumpulan pengkaji dari "Institute of Health Science" membandingkan kanser, makanan dan pengambilan minyak zaitun di 28 negara termasuk Eropah, Amerika Syarikat, Brazil, Colombia, Kanada dan China. 

Hasil kajian menunjukkan negara yang mempunyai pengambilan daging yang lebih dan sayur yang kurang mempunyai risiko menghidapi kanser yang tinggi. Minyak zaitun dikaitkan sebagai punca kurang risiko. Saintis Jepun mendakwa minyak zaitun tulen yang disapu pada badan selepas berjemur boleh memeliharanya daripada kanser kulit.

 CARA PENGAMBILAN:

 1. Campurkan 2 sudu makan minyak zaitun ke dalam setiap masakan. 

2. Menghilangkan parut bekas jerawat di muka (ratakan campuran 3 sudu teh minyak zaitun dengan 1 sudu teh minyak habbatus sauda pada muka, biarkan selama 3 jam, cuci).

3. Menghilangkan parut pada anggota lain di badan (ratakan campuran 6 sudu teh minyak zaitun dengan 2 sudu teh minyak habbatus sauda pada anggota terlibat, biarkan selama 2 jam, cuci).

Isnin, 24 November 2014

POKOK PATAWALI DAN KHASIAT PERUBATAN

  

Nama Botani: Tinosprora Tuberculata


Nama Lain: Patawali, Putawali, Akar Seruntum

Famili: Menispermaceae


Pengenalan:

Pokok jenis memanjat yang berkayu lembut. Batang poko berkeadaan berbintil-bintil, berkulit nipis dan mudah dipisahkan. 

Ukuran garispusat batang ialah antara 1.0-1.5 cm, mengeluarkan getah putih dan berlendir, dan rasanya pahit. 

Daun bersifat ringkas, nipis, lembut, berbentuk hati dan tersusun secara berselang. Ukurannya ialah lebih kurang 9-10 cm panjang dan 7-8 cm lebar. 

Permukaan di bahagian atas dan bawah daun adalah licin. Bahagian hujung daun berkeadaan runcing. Peruratan palmat dengan 7 urat utama yang nampak jelas pada permukaan bawah daun. Tangkai daun berukuran 4-5 cm panjang.


Khasiat dan Kegunaan

Air seduhan batang patawali diminum bagi membunuh cacing dalam perut sementara air seduhan keseluruhan tumbuhan digunakan bagi merawat cholera, juandis, darah tinggi, sakit perut dan kencing manis. 

Penggunaan luarannya pula adalah bagi merawat kudis buta dan luka. 

Adalah dipercayai bahawa dengan meminum air rebusan patawali secara berterusan akan dapat mengelak daripada gigitan nyamuk dan menghalang jangkitan penyakit malaria.

Ahad, 14 September 2014

10 Pokok Pembersih Udara Dalam Rumah 

 

Meskipun kita membersihkan rumah setiap hari atau hujung minggu, itu tidak memberi jaminan bahawa kediaman kita bebas daripada partikel racun seperti gas toluena, xilena, etil asetat, aseton, kloroform, benzena, trichloroethylene dan formaldehid.

Kesemua unsur ini boleh didapati daripada penggunaan kimia di dalam cat, penyembur minyak wangi, sabun pencuci dan banyak lagi yang tidak kita sedari. Penyebaran gas itu boleh menimbulkan masalah kesihatan seperti sakit kepala, gatal kulit dan paling serius, kanser!

Kumpulan penyelidik dari NASA dan Associate Landscape Contractors of America (Alca) menjalankan penyelidikan mengenai unsur racun dalam bahan penjagaan rumah.

Mereka menemui 10 jenis pokok yang boleh mengurang dan menghilangkan partikel racun berbahaya dalam udara di rumah sekali gus mengembalikan kesegaran.

1. CHLOROPHYTUM COMOSUM

Juga dipanggil spider plant dan airplane plant, berasal dari Afrika dan digolongkan dalam keluarga Asparagaceae.

Awal penemuannya pada 1794, ia dikenali sebagai Anthericum comosum oleh pakar naturalis berbangsa Sweden, Carl Peter Thun Berg. Pada 1862, ia diberi nama baru yang kekal sehingga sekarang.

Terbahagi kepada dua spesies iaitu Vittatum dan Variegatum. Kedua-duanya popular sebagai pokok hiasan di rumah dan diiktiraf oleh Royal Horticultural Society, London.

Mudah ditanam dalam apa jua persekitaran dan mudah dijaga. Dalam tempoh setahun, ia menghasilkan bunga berkelopak putih dipanggil runners.

Bagi memastikan daunnya cantik dan segar, tanam pokok ini di kawasan yang menerima banyak cahaya matahari.

 2. SCINDAPSUS

Daripada keluarga Araceae, pokok menjalar ini banyak dijumpai di Asia. Ia juga dipanggil Devil’s ivy kerana kemampuannya membesar dengan mudah meskipun di tempat redup.

Terdiri daripada 40 spesies, ia sering disalah anggap sebagai pokok Epipremnum kerana mempunyai rupa bentuk daun yang sama. Perbezaan mereka hanyalah pada jumlah dan bentuk benih yang dihasilkan.

Memerlukan penjagaan minimum. Sekiranya permukaan daun berdebu, memadai hanya sembur sedikit air untuk membersihkannya.

3. NEPHROLEPIS EXALTATA

Biasa dijumpai di dalam hutan di kawasan berpaya sekitar Amerika Selatan, Mexico dan Afrika. Spesies paku pakis daripada keluarga Lomariopsidaceae lebih dikenali dengan nama Sword fern.

Sangat toleransi dengan musim kering sehingga kemarau, pokok ini sesuai dijadikan tanaman hiasan bergantung kerana daunnya tumbuh berjuntaian antara 50 hingga 250 sentimeter.

Pokok tidak mengandungi toksin selamat dimakan oleh haiwan seperti kucing. Ia tidak perlu disiram selalu dan mudah dijaga.

4. SYNGONIUM PODOPHYLLUM

Dikategorikan sebagai pokok berbunga daripada keluarga Araceae, ia mempunyai kira-kira 36 spesies. Daunnya berubah bentuk mengikut tempoh pembesaran.

Daya penarik itu menyumbang kepada popularitinya sebagai pokok hiasan yang diminati sejak kurun ke-19 lagi.

Pokok ini juga dipanggil Arrowhead plant, sangat menyukai kelembapan dan suasana redup. Pastikan daunnya disemburkan air dengan kerap.

5. CHAMAEDOREA ELEGANS

Daripada jenis pokok palma kecil, ia juga dipanggil Parlour palm dan banyak dijumpai di selatan Mexico dan Guatemala.

Di negara beriklim tropika misalnya di Tenggara Amerika Syarikat, ia dijadikan penghias taman riadah manakala kawasan beriklim khatulistiwa, ia dijadikan pokok hiasan di rumah.

Tumbuh sehingga dua meter tinggi, pokok ini pernah menerima anugerah daripada Royal  orticultural Society, London, mengambil masa lama untuk membesar sepenuhnya.

6. SPATHIPHYLLUM CUPIDO

 

Berasal dari Columbia, tumbuhan berbunga putih daripada keluarga Araceae mula diperkenalkan di Eropah pada 1870.

Juga dipanggil bunga lili atau the Peace Lily berikutan bentuk bunga seakan-akan bunga itu. Ia memerlukan air yang banyak dan sangat suka suasana redup.

Bagaimanapun, pokok ini boleh memudaratkan sesiapa sahaja memakannya kerana mengandungi calcium oxalate crystals yang boleh menyebabkan radang dan muntah.

7. PHILODENDRON IMPERIAL RED

Hibrid dari China ini pada awal tumbesarannya, berdaun merah batu bata namun semakin membesar, daun bertukar menjadi hijau.

Ia mampu hidup dalam apa jua persekitaran lebih-lebih lagi sederhana panas dan dipanggil Pholodendron rouge.

8. ASPARAGUS SETACEUS

Dikenali dengan nama Ferny Asparagus kerana daun seperti paku-pakis. Pokok ini menghasilkan buah kecil berwarna hijau yang bertukar hitam apabila masak.

Berasal dari Selatan Afrika, tergolong dalam keluarga Asparagales dan diperkenalkan oleh botani Jerman bernama Carl Sigismund Kunth.

Nama setaceus berasal dari perkataan Latin bermaksud rambut.

9. DRACAENA FRAGRANS

Juga dipanggil cornstalk dan Chinese money tree, popular dari negara Sudan, Mozambique sehinggalah ke Angola di Afrika. Malah dijadikan pokok suci oleh kaum Chagga di Tanzania.

Penyelidikan oleh NASA Clean Air Study membuktikan pokok ini mampu membersihkan udara yang dicemari formaldehyde, xylene dan toluene.

10. GINSENG FICUS

Menjadi pilihan utama mereka yang menggemari seni bonsai sekitar Asia Tenggara terutamanya Malaysia dan Taiwan. Tidak hairanlah ia juga dipanggil Taiwan Ficus.

Spesies bonsai mudah ditanam dan dijaga. Namun kelembapan tanahnya perlu diperiksa selalu agar tidak terlalu kering kerana ia memerlukan air mencukupi untuk kekal segar.

Sabtu, 12 Julai 2014

KHASIAT KURMA


 
Pokok Kurma


KURMA DARI SEGI PANDANGAN ISLAM

Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah saw kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi. Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0 peratus, serat 2.0 hingga 4.0 peratus manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta. Sebaliknya gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.

Disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 12 jam. Kurma menyumbang tenaga serta-merta kepada si pemakan dan ini memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang maghrib atau tarawih. Apabila tubuh berasa segar dan bertenaga ia menghalang kita makan berlebihan atau mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga. Sebabnya makanan yang diambil kebanyakan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga serta-merta menjadi penyebab selesai makan, mata pun mengantuk.

Kita makan kurma tanpa buang kulitnya yang mengandungi serat. Amat baik untuk mencegah barah usus besar kerana ia melawaskan. Sementara kandungan vitamin A dan C amat tinggi pada peringkat khalal atau rotab dan menurun sedikit pada peringkat tamar. Selain itu ia mengandungi zat galian dan yang paling banyak dikenali sebagai potasium. Potasium diperlukan oleh tubuh untuk sistem saraf kerana kurma adalah excellant source atau sumber mujarab. Memang dalam susu, yogurt dan makanan laut juga mengandungi potasium tetapi jumlahnya sedikit.

Ramai beranggapan hanya kismis yang baik untuk menguatkan ingatan, sebenarnya kurma juga setanding. Mungkin atas alasan pihak-pihak tertentu atau negara pengeluar anggur telah menjalankan kempen makan kismis dan mempopularkan khasiatnya.

Diriwayat oleh Aishah r.a. yang menjelaskan, kurma mengandungi ubat. “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”

Dalam bidang perubatan dengan ketiadaan kolesterol, lemak dan gula di dalam kurma, ia amat baik untuk meredakan tekanan darah tinggi. Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus atau dijadikan serbuk seperti teh. Direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

Melalui petua tertentu, kurma dimakan bersama badam dan madu untuk menyembuhkan penyakit. Kurma dikatakan menambah tenaga seksual atau batin. Jus buah kurma mungkin baru di negara ini, sebaliknya di negara pengeluar selain dimakan segar, kering atau salai, kurma dibuang biji dan diganti dengan kacang tanah, badam atau gajus bagi mengenakkannya. Kurma juga dibuat jem, sirap atau bahan tambahan dalam aiskrim.


Kurma sejenis buah yang kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan juga niasin.Ia lazimnya dimakan semasa bulan Ramadhan dan mempunyai khasiat serta nilai yang tinggi dalam dunia perubatan tradisional.. dari segi saintifik amat berkesan bagi mengubati gangguan usus yang kronik, dimana ketidakserasian dengan gluten, menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna.



Kurma mengandungi sejenis bahan protein serta garam galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dicetuskan oleh gluten dalam usus kecil. Tindakbalas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara berlebihan.

Selain daripada gangguan usus, jus kurma berkesan untuk mengatasi masalah sembelit. Bagaimanapun minuman ini tidak sesuai di amalkan oleh mereka yang mengidap penyakit diabetis, kerana ia boleh mendatangkan kesan yang lebih serius.

Jus kurma juga merupakan penawar mujarab dalam perubatan tradisional untuk mengatasi masalah insomnia. Bagi mereka yang mengalami masalah batuk jus kurma sesuai untuk diamalkan kerana kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong sekaligus menghentikan batuk.

Kurma dikatakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang banyak kerana telah terbukti, di dalam Al-Quran terdapat 21 ayat yang menyebut tentang kurma.

Mengikut pendapat pakar perubatan, buah kurma kaya dengan unsur zat besi dan kalsium sesuai untuk wanita sama ada semasa hamil dan selepas bersalin. Hal ini berasaskan kepada wahyu yang diturunkan oleh Allah kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya memakan buah kurma ketika beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin.
 
KAJIAN DAN PENEMUAN SAINS PERUBATAN

Berdasarkan pada ayat-ayat Al-Quran dan hadith Rasul, para saintis giat mengkaji mengenai khasiat kurma. Mengikut kajian Dr.Mahmud Nazim Al-Nasimy dalam buku Tempoh mengandung dari segi perubatan, fiqhiyah dan perundangan, hasil kajiannya menunjukkan jus kurma dapat menolong mencengkam rahim sewaktu proses kelahiran, memperkukuhkan lagi urat-urat rahim pada bulan-bulan terakhir kehamilan dan membantu memudahkan proses kelahiran bayi. Jus kurma juga dapat mengurangkan tumpah darah, menguatkan organ rahim serta berkesan meredakan tekanan darah tinggi.

Kajian Profesor Madya Aisyah Mohd Zain Pensyarah Fakulti Sains dan Bioteknologi Universiti Putra Malaysia,menunjukkan bahawa jus kurma membantu mencegah daripada sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, lesu dan barah usus besar, merangsangkan selera makan, menguatkan ingatan dan melawaskan. Disamping menambahkan tenaga seksual,kurma juga boleh digunakan sebagai pencuci mulut.

Mengikut hasil kajian Ahli Sains Mesir telah terbukti khasiat kurma dalam membantu memanaskan badan, mencergaskan otak dan tubuh badan serta mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga membantu melicinkan perjalanan darah dan menghindari dari penyakit barah, merawat buah pinggang dan mencuci hati, dan membantu mengurangkan pengaliran darah semasa kelahiran.

Tidak sahaja buah kurma, umbut dari pokok kurma juga boleh dijadikan makanan dan ia juga mempunyai khasiat yang tersendiri.

Pengeluar kurma dunia ialah Arab Saudi, Iraq, Iran, Mesir, Tunisia dan Algeria

Kandungan Kurma Kering
%
Gula
Lebih 50
Protein
Lebih 2
Lemak
Lebih 2
Sumber Mineral
Lebih 2
Sumber: Encyclopaedia Britannica CD99.

Kurma Mencegah Serangan Stroke

•        Kandungan kalorinya yang tinggi dan mudah dicerna oleh tubuh memang sesuai kalau digunakan saat berbuka puasa. Namun, ada khasiat yang lebih istimewa: kurma boleh menurunkan risiko serangan stroke berkat tingginya kalium yang dikandungnya.  Buah-buahan dikenal sebagai sumber utama vitamin, terutama vitamin C dan mineral. Sudah begitu, kandungan energi atau kalorinya pun rendah, sebab lemak yang dikandungnya juga rendah. Namun, ada pengecualian, misalnya kurma. Kandungan lemak pada kurma juga boleh diabaikan. Namun, karbohidratnya yang tinggi membuat buah ini dapat menyediakan energi yang tinggi pula. Malah paling tinggi diantara keluarga besar buah-buahan. Keunggulan lainnya, kurma mengandungi zat gizi penting bagi fungsi tubuh, terutama jantung dan pembuluh darah, yaitu kalium. Fungsi mineral ini membuat denyut jantung makin teratur, mengaktifkan kontraksi otot, serta membantu mengatur tekanan darah. Itulah sebabnya kurma menjadi istimewa. Apalagi, beberapa penelitian membuktikan, makanan tinggi kalium ini dapat menurunkan risiko serangan stroke.
Cukup  Lima Butir Sehari..!

*      Dari penelitian terhadap pola makanan yang dilakukan terhadap 859 orang lelaki dan wanita berusia di atas 50 tahun di California Utara, AS, diketahui, perbezaan kecil konsentrasi kalium pada pola makanan dapat memprediksi mereka yang dijangkakan berpeluang meninggal akibat stroke 12 tahun kemudian. Tak ada seorang pun yang sukatan kaliumnya paling tinggi (lebih dari 3.500 mg setiap hari) meninggal akibat stroke. Sebaliknya, orang yang secara teratur engonsumsi kalium paling rendah (kurang dari 1.950 mg setiap hari) mempunyai risiko stroke fatal jauh lebih tinggi dibandingkan dengan yang lain. Di antara mereka yang konsumsi kaliumnya paling Rendah, harapan meninggal akibat stroke 2,6 kali pada lelaki dan 4,8 kali pada wanita. Makin banyak makanan kaya kalium yang dikonsumsi biasanya makin kecil kemungkinan orang menderita stroke. Para penyelidik merumuskan dengan hanya makan satu jenis ekstra makanan kaya kalium (minimal 400 mg setiap hari) risiko fatal boleh diturunkan sampai 40%. Tahap  400 mg kalium itu mudah sekali Anda penuhi dengan makan kurma kering sekitar 65 g saja, atau setara dengan lima butir kurma. Makanan tinggi kalium, menurut Dr. Louis Tobian, Jr., pakar penyakit darah tinggi dari Minnesota University AS, juga dapat membantu menurunkan tekanan darah serta boleh memberi kekuatan tambahan dalam mencegah stroke secara langsung, sebagaimana  kondisi tekanan darah seseorang. Untuk membuktikan hal itu, Dr. Tobian melakukan eksperimen pada dua kelompok tikus yang terkena hipertensi. Satu kelompok tikus diberi diet tinggi kalium dan kelompok lain diet kalium normal. Hasilnya amat luar biasa. Diantara kelompok tikus yang mendapat kandungan kalium tinggi, tak satu pun mengalami perdarahan otak. Sementara 40% pada kelompok tikus yang mendapat kalium normal menderita stroke ringan yang dibuktikan dengan adanya perdarahan otak.

Dari hasil penelitian itu, Dr Tobian membuat kesimpulan, konsumsi ekstra kalium dapat menjaga dinding arteri tetap elastik dan berfungsi normal. Keadaan ini membuat pembuluh darah tidak mudah rusak akibat tekanan darah. Jadi jelas, kurma yang secara tradisional disajikan sebagai salah satu hidangan untuk berbuka puasa di Bulan Ramadhan, bukan makanan pembuka yang biasa. Diam-diam ia menyimpan senjata potensial antistroke dan antiserangan jantung. Meskipun demikian, untuk memastikan nampak positif kurma, agaknya masih perlu dibuktikan lebih lanjut melalui penelitian.
Memiliki Aktiviti Seperti Aspirin/Pill Killer

*      Selain kalium yang berguna bagi kesehatan jantung dan pembuluh darah, kurma juga mengandung salisilat. Zat ini, dikenal sebagai bahan baku aspirin, Ubat pengurang atau penghilang rasa sakit dan demam. Salisilat bersifat mencegah pembukan darah, antiinflamasi, dan melenyapkan rasa ngeri/ngilu. Kecuali itu, menurut Nurfi Afriansyah, staf penyelidik KIE Gizi Puslitbang Gizi Bogor, salisilat juga boleh mempengaruhi prostate gland (kelompok asam lemak hidroksida yang merangsang kontraksi otot , menurunkan tekanan darah). Sementara itu, Jean Carper dalam bukunya Food,Your Miracle Medicine menyatakan kurma mempunyai aktiviti seperti aspirin. Kurma kering , katanya, sangat tinggi kandungan salisilat alias aspirin alaminya. Buah ceri, prune dan kismis kering  juga kaya dgn kalium  kerana ia juga mengandung salisilat.

Orang yang peka dengan aspirin, kalau menyantap makanan mengandung salisilat, akan bereaksi sama  dengan orang yg minum aspirin. Karena itu, pakar kesihatan yang mendalami alergi biasanya akan mewarwarkan mereka yang peka terhadap aspirin supaya menjauhi makanan mengandung salisilat, termasuk kurma.  
 
Di pihak lain , para pakar tergugah rasa ingin tahu terhadap perkembangan bahwa salisilat pada makanan boleh memberikan prestasi yang sama dengan minum aspirin. Memang, ada kaijan yang membuktikan, aspirin regular dose rendah (kurang atau separuh dose yang biasa diminum per hari) sanggup membantu mencegah serangan jantung atau stroke.

Berdasarkan hal itu, para pakar mengharapkan, dose rendah salisilat dalam makanan yang dikonsumsi  boleh juga meredakan sakit kepala.

Komposisi Gizi


*      Buah kurma boleh dimakan secara langsung, dalam keadaan kering atau segar. Disamping itu, juga boleh dimanfaatkan untuk berbagai hidangan seperti aneka
produk roti, permen, ais krim, selada dan sirap.

Di negera Arab kurma  mendapat tempat yang cukup baik di dalam masyarakat. Buah berbentuk silinder dengan biji beralur tunggal ini biasanya dikonsumsi bersama hasil olahan susu.

Nilai gizi utama yang diandaikan memang kandungan karbohidrat sederhananya, alias gulanya, yang tinggi. Kandungan karbohidratnya berkisar dari sekitar 60% pada kurma lembek (yang diambil sewaktu masih lembek dan mentah) hingga sekitar 70% pada kurma kering (yang mengering di pohon, terjemur matahari)

Kebanyakan varietas kurma mengandungi gula glukosa (jenis gula yang ada dalam darah) atau fruktosa (jenis gula yang terdapat dalam sebagian besar buah-buahan). Namun, satu varietasnya yang bernama Deglet Noor yang tumbuh di California hanya mengandungi gula sukrosa (dikenal juga sebagai gula pasir).

Menurut Dr. Anwar El Mufti dari Mesir, seperti dikutip harian "Buana Minggu", kurma mengandung zat gula 70%. Sebagian besar zat gula yang terdapat di dalamnya sudah diolah secara alami dan tidak berbahaya bagi kesihatan. Seperti halnya gula pada buah-buahan yang dinamai fruktosa, zat ini mudah dicerna dan mudah dibakar oleh tubuh. Dengan demikian akan menghasilkan tenaga yang tinggi, tanpa menyusahkan tubuh untuk mengolah, mencerna, dan menjadikannya sebagai gizi yang baik. Itu sebabnya mengapa kurma dianggap sebagai buah yang ideal untuk hidangan berbuka puasa ataupun sahur.  
 
Segelas air yang mengandung glukosa, menurut Dr. David Conning, Pengarah Am British Nutrition Foundation, seperti dikutip Panasea, akan diserap tubuh dalam 20-30 menit, tetapi gula yang terkandung dalam kurma baru habis terserap dalam tempo 45-60 menit. Makanya, orang yang makan cukup banyak kurma pada waktu sahur akan menjadi segar dan tahan lapar, sebab bahan ini  juga kaya dengan serat.

Keunggulan kurma lainnya mengandung berbagai vitamin penting, seperti vitamin A, tiamin, dan riboflavin dalam jumlah yang bisa diandalkan, serta niasin dan kalium dalam jumlah yang sangat andal. Selain itu, buah ini ternyata juga memuat berbagai zat gizi lain seperti zat besi, vitaminB, asam nikotinat serta serat (bukan zat gizi) dalam jumlah memadai.

Dalam setiap 100 g kurma kering terkandung vitamin A 50 IU, tiamin 0,09 mg, riboflavin 0,10 mg, niasin 2,20 mg, serta kalium 666 mg. Zat-zat gizi itu berfungsi membantu melepaskan energi, menjaga kulit dan saraf agar tetap sehat serta penting untuk fungsi jantung.

Riboflavin dan niasin. Misalnya, akan membantu melepaskan energi dari makanan, sementara tiamin membantu melepaskan energi dari karbohidrat. Vitamin A dan niasin memainkan peranan dalam membentuk dan memelihara kulit yang sehat. Tiamin penting bagi sel-sel saraf, sementara niasin menjaga fungsi normal saraf.

Kurma juga mengandung banyak mineral penting , seperti magnesium, potasium dan kalsium. Mineral-mineral itu sangat diperlukan oleh tubuh. Serat yang terdapat dalam kurma berfungsi melunakkan usus dan mengaktifkannya, yang  secara  mempermudah buang air besar. Dalam kurma juga terdapat semacam hormon (potuchsin) yang boleh menciutkan pembuluh darah dalam rahim, sehingga boleh mencegah perdarahan rahim.